- szerkesztés alatt -

Antibaby naplója 2004-2013

Antibaby naplója 2004-2013

Vega büfé a főváros szívében

2011. augusztus 05. - Antibaby

Rég írtam újonnan felfedezett kajáldákról. Talán azért, mert egyrészt kevesebbet járok házon kívülre enni, másrészt ha mégis, akkor általában a jól ismert, megszokott minőségű helyeinkre megyünk. Ez utóbbi mostanában főként az Alessio Éttermet jelenti (erősen feljövőben), valamint a Tranzitot (állandó), kisebb részben meg a Da Raffaello-t (kissé hanyatlóban). Az utóbbi hetekben többször megfordultam a Pastrami-ban is, de ez szinte csak véletlen, ráadásul ez az étterem még nem küzdötte fel magát a kedvenceim közé.

Tehát rég írtam bármi újról ebben a témában, de ma meglátogattuk a júniusban nyitott Gorilla Vega Büfét. Sokat hallottam már róla, és nálam sem áll meg a híre, adom tovább.
Ez egy pici hely, nagy lelkesedéssel. Egy fiatal pár keltette életre, sok-sok munkával. Előnye, hogy remek helyen van, a Paulay Ede u. Erzsébet téri végénél, így tényleg sokaknak útba esik és találkozási pontnak is alkalmas. Szintén előnye, hogy csupa vega kaját árulnak, ráadásul az alapanyagok nagy része vegán, úgyhogy aki még tojást, tejet, sajtot sem eszik, az is kettőnél több étel közül választhat (vegánok tudják, milyen ritkaság ez). Van még az előnyökből: akkora hamburgert adnak, és olyan nagy adag sült krumplit, hogy szerintem a nagyobb étkűek sem maradnak éhen. Igazi, kétkezes hamburgerek, épp csak annyi a különbség, hogy hús helyett valami más van bennük. Én a már sokaktól hallott babburgert kóstoltam meg, kimondottan finom és jó minőségű volt. (A burger menü ára, burgonyával, szendviccsel, üdítővel 900 Ft körül mozog.) A kínálatban található még napi menü, azaz leves+főétel, valamint olyan gyors ételek, mint hot-dog (igen, vega) és saláta. Inni lehet kólát, mert anélkül nem büfé a büfé, de kaphatók turmixok és különböző házi limonádék is. 
Azt nem állítom, hogy a Gorilla akár gasztronómiailag, akár más téren vetekszik a fent említett éttermekkel, de nem is ez a célja. A maga kategóriájában viszont kimondottan jónak tűnik. Remek helyen nyitották, megfizethető, és jó minőségű alapanyagokból dolgoznak. Nem utolsó sorban pedig kedves a személyzet.

A bejegyzés trackback címe:

https://antibaby2004-2013.blog.hu/api/trackback/id/tr1006824401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

103123 2011.08.05. 23:13:44

nem kötekedni akarok, de mindig furdalja az oldalamat az a kérdés, hogy vegetáriánusok (vegák, vegánok avagy azok akik nem esznek húst, nem akarom rosszul megnevezni) miért törekednek sokszor olyan ételek készítésére, amely nyilvánvalóan húsra emlékeztet? Receptek között is olvastam, hogy "pont olyan mintha hús lenne benne".. Valahol az volna a logikus, hogy minél kevésbé hasonlítson az étel a húsra... legalább is ha nem szeretem a gombát, akkor gombához hasonló kaját sem akarok látni a szemem előtt.

2582 2011.08.05. 23:28:03

bogár: Egyetértek veled, ezt én sem értettem soha, mert én nem szeretem, ha valami húsra emlékeztet. Sem ízében, sem kinézetre. De miért kérdezed ezt itt, tőlem? Szerintem nem írtam, hogy húsra emlékeztet valami.

103123 2011.08.06. 00:25:16

hát a "hamburger, hot dog" azért eléggé húsra emlékeztető kaják :) onnan jutott eszembe legalább

103123 2011.08.06. 00:25:57

a legalább meg nem tudom honnan került oda az előző komment végére

148808 2011.08.06. 09:34:37

Köszi, hogy ezt feltetted, feltétlenül megnézem. Vega vagyok amúgy és kevés jó kajálda készül a mi részünkre. Mondjuk én többnyire a Gangesbe járok, ami megfizethető és nagyon jól főznek. De mindenképp kipróbálom ezt a helyet is. :)

2582 2011.08.06. 11:15:38

bogár: Oké, értem, mire gondolsz. Az ilyen gabonakolbászt, és úgynevezett húspótlókat (szejtánfasírt, szójavirsli stb.) én sem szeretem, pont azért, amit írtál, mert sem ízében, sem kinézetre nem szeretném a húst utánzatát a tányéromon látni. De biztos van rá igény, ha árulják. Talán, ha erre jár valaki, aki ilyesmit eszik, elmondja, hogy ő miért szereti. Ebben a büfében lehet kapni egyébként egytál ételeket, főzelékeket, leveseket, vega lasagne-t, padlizsános tésztát és hasonlókat, tehát nem hot-dogra korlátozódik a kínálat. A hamburgert viszont ilyen szempontból "megvédeném", azt szeretem, és nem húshasonmásokat tesznek bele a vega kajáldák egy részében. Én pl. babosat ettem itt a Gorillában, egyáltalán nem emlékeztetett marhafasírtra. :)

xxarkangelxx 2011.08.06. 11:46:44

miert eszunk husra emlekeztetot? mert nem a hus izevel van a baj, hanem a leolt allattal.....egy leszbikus miert vesz a bnojevel felcsatolhatot ha a csajokat szereti?

21361 2011.08.06. 17:39:50

Én válaszolok. Azért van ez, mert vannak, akik nem ízlés miatt nem esznek húst, hanem egészségügyi, vagy etikai okokból. Ennyi.

103123 2011.08.06. 17:58:42

én meg úgy vagyok vele, hogy az erősebb, okosabb,szerencsésebb megeszi a gyengébbet, butábbat pechesebbet ... persze nem értek egyet az állatok kínzásával, és jobban esik az a malacpecsenye, ami itt nőtt fel az udvarunkban, tudván, hogy jól élt amíg élt az a malac, és ha engem esznek meg mondjuk az oroszlánok, hát nem örvendenék neki, de haragudni se haragudnék rájuk. a leszbikus "probléma" meg szerintem nem tökéletes analógia, mert ugye a természet a szexet a szaporodás érdekében tette élvezetessé, hogy még véletlenül se pusztuljon ki az adott faj, így logikus, hogy a nőknek milyen formák képesek okozni a legnagyobb élvezeteket. A húsevés meg akárhogy nézem egy természetes folyamat, lévén, hogy az állatok igencsak nagy % húsevő vagy mindenevő, és valahol a lényeg mindig a túlélés volt...Ki hogyan tudott alkalmazkodni.

2582 2011.08.06. 19:41:18

bogár: Az utolsó mondatodra: sokan kérdezik, miért lettem vega. Nehéz volt erre válaszolni, mert sokkal előbb éreztem, hogy az vagyok, mint hogy egyáltalán tudtam volna, hogy létezik erre az életmódra vagy gondolkodásra egy megnevezés, és vannak mások is, akik így élnek. És sokkal előbb, mint amikor az egészségügyi vagy erkölcsi oldaláról el tudtam volna gondolkodni. De most, hogy azt írod, hogy "A húsevés meg akárhogy nézem egy természetes folyamat", rájöttem, hogy azért lettem vega, mert mindig is az voltam. Azaz én természetellenesnek éreztem a húsevést. Én soha senkit nem szeretnék meggyőzni, "beszervezni" :))), úgyhogy ne érts félre, nem ezért mondom, de pont a "túlélés" és "alkalmazkodás" az, ami miatt az embernek már nincs szüksége az állatok leölésére és elfogyasztására. Nekünk már nincs szükségünk rá a túléléshez, rengeteg mást fogyaszthatunk. Megtehetjük, és egyre többen meg is teszik.

2582 2011.08.06. 19:43:26

xxarkangelxx: Én a felcsatolhatót sem értettem soha, de talán megérteném, ha leszbikus lennék.

169061 2011.08.06. 22:37:33

Az Édeni Vegán is nagyon tuti hely-"ragadozó" létemre is gyakran betérek, mert még egy egyszerű uborkalevest, vagy krumplis tésztát is fantasztikusan tudnak elkészíteni. Mellesleg abszolút korrekt árakon (1000 Ft alatt).
süti beállítások módosítása