- szerkesztés alatt -

Antibaby naplója 2004-2013

Antibaby naplója 2004-2013

Vegetáriánus zsír

2012. június 07. - Antibaby

Vegetáriánus pecsenyezsír

Önironikusan kellene írnom arról, hogy ezt az izét itt a balról nyíló képen én bizony megszerettem, de lehet, hogy nem fog sikerülni.

Hogy hogy történt, nem tudom, mert az ilyesmit eddig messze elkerültem. "Ilyesmi" alatt értsd a nem húsevőknek készült, de annak látszani akaró cuccokat. Szákszerűen asszem, hogy húspótlóknak nevezik az ilyen szójavirsli, szejtánfasírt, vegakolbász és hasonló kajákat. (Ezt pedig akkor nyilván zsírpótlónak.) Én mindig idegenkedtem tőlük. Ha egyszer nem vágyom az eredeti kolbászra, miért akarnám utánozni? Igaz, vannak akik nem azért vegetáriánusok, mert nem szeretik a hús vagy a zsír ízét, állagát, szagát vagy akármijét, hanem pl. az orvos tiltotta el őket tőle... ők adnak létjogosultságot  az ilyen pótló izéknek. Mindenesetre én nem nagyon voltam oda értük.

Amikor - egyébként vegán - kolleganőm széles mosollyal letett elém egy üveg vegetáriánus pecsenyezsírt, akkor aztán végképp csúnya dolgokra gondoltam. Új munkahelyen nem hány az ember az asztalra, ez aranyszabály (vajon hanyadik héten oldódik fel?), de bevallom, a gyomrom egy kissé összerándult. Mindenféle borzalmat képzeltem el. Pedig még gyerekkoromban szerettem a zsíros kenyeret lilahagymával, de abból sem a pecsenyezsírosat, mert abban cupákok voltak, és cseppet sem tűntek barátságosnak. Aztán az a mozi is lefutott a szemem előtt, hogy milyen képet fog Dris vágni, ha meglátja, mit hoztam. (Olyat is vágott.)

De a kíváncsiság győzött. Felbontottam. Tömbben állt, mint az echte zsír. Egy cseppet sem volt gusztusosabb, mint amikor még rajta volt a tető az üvegen. De megvártam, amíg felolvad és kenhető lesz. Csak egy bagett csücskét mertem vele megkenni, de meg kell, hogy mondjam, amint beleharaptam, elszállt az ellenérzésem. Kicsit mondjuk olyan volt, mint a placebo tabletták, mert hiába tudtam, hogy növényi összetevőkből áll, mégis úgy éreztem, hogy valami nagyon zsírosat eszek, ami a szervezetemnek idegen és a gyomrom biztos nem fogja tolerálni. Egyszerűen nem tudtam elvonatkoztatni a címkétől: zsír. De aztán, amikor a második bagettet kentem, már végigpacsmagoltam vele az egészet, nem csak a csücsköt, és egészen érdekes élmény volt.

Nem tudom felidézni, mikor ettem utoljára zsírt. Talán általános iskolás koromban. És egyáltalán nem hiányzott. Nem vettem volna le a polcról a boltban ezt a vegetáriánus verziót sem, és pláne nem adtam volna érte pénzt. De így... nem is volt olyan rossz.
Már kétszer leírtam ide, hogy finom, de aztán mindig visszatöröltem. Maradjunk annyiban, hogy nem rossz.
Aki kíváncsi, kóstolja meg. Ezt is meg "kell" egyszer az életben...

A bejegyzés trackback címe:

https://antibaby2004-2013.blog.hu/api/trackback/id/tr186824949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

169510 2012.06.10. 12:48:25

Ó a katicás :)) finom, sőt főzni is lehet vele. Én már régóta ismerem, javaslom még a gabonakolbászt is megkóstolásra, némelyik egész finom. De a szejtán, meg a szójavirsli felejtős :P

67331 2012.06.11. 10:58:16

Nem vagyok vegetáriánus, de a növényi zsír nevezetű cucc az nekem nagyon bejön. Lehet kapni paprikás verziót is, az is jó, de azt hiszem az nem ez a gyártó. Amúgy a családban dívik az almás zsír nevezetű cucc, eredetileg sertészsírból, de nagyon finom pálmazsírból is (pirított hagyma-alma+zsír)..

2582 2012.06.11. 23:28:39

mimke: Ez elég bizarrul hangzik. :) De pár hete még a vega pecsenyezsír is bizarr volt, úgyhogy ki tudja...
süti beállítások módosítása