- szerkesztés alatt -

Antibaby naplója 2004-2013

Antibaby naplója 2004-2013

Olasz temperamentum Zamárdiban

2008. szeptember 03. - Antibaby
Kár, hogy ezen a héten már bezár a Mauro Pizzéria Zamárdiban, kevés az idő, hogy oda irányítsam a népet, de ha minden igaz, jövő áprilisban ismét kinyitnak.

Július eleji szabadságom fő nyavalygása volt a Balaton-környéki kajáldakeresés kudarca. Most megvan, ha nem is az igazi, csak egy az igaziból. És demonstrálja, amit titkon reméltem is: egy jobb minőségű étterem is megél a magyar nyaralókból. Gondolom, nem is rosszul. Valahogy megrekedt az ország, legalábbis bizonyos vidékei, a pacal, töltött káposzta, lecsó és gulyásleves, vagy a hamburger, lángos, palacsinta és főtt kukorica vonalon, abból is a gyenge minőségnél, mert az eladható, ezt kínálják 20-30 éve, még a felirat is ugyanaz, megkopott betűk, megkopott székek, megkopott ételkínálat. Műanyag pohár, papírtálca, odacsapott, félig hideg valami, legolcsóbb, vizezett ketchup, unott arcú kiszolgálók... Zamárdiban látható, máshogy is lehet csinálni. Természetesen (bocs, de tényleg) olaszoktól tanulhatunk vendéglátást.

A helyet barátok ajánlják. Ott lesz a strandnál, a kajáldák között... ez alapján nem sok jóra számítok, de gyerünk, nézzük meg! Az első meglepetés akkor ér, amikor kiderül, hogy az utcán kanyargó sor nem a fagyis pulthoz várakozik, hanem asztalra az étterembe. A környező kajáldák konganak az ürességtől, személyzetük a teraszon ücsörög és beszélget. (Nem tudhatom, milyen náluk a fő-főszezon, de most, augusztus utolsó vasárnapjának kora délutánján ezt tapasztaltam.) Második meglepetés az ajtónálló pincér barátságos, ám pörgős stílusa. Ahogy asztalhoz jutunk a többszáz fős étteremben, azonnal jön a pincér, az italrendelésünkkel csak pördül-fordul, s már ott is van. Kedves, barátságos, bár nem sok ideje van ránk, mert nagy a hajtás, mégsincs egyetlen pofavágás, sürgetés vagy hasonló sem. Míg várunk a választott ételre, figyeljük a személyzetet. Az italpultnál olasz fiú töltögeti a poharakat, s ha megrázza a csengőt, az étterem minden pontjáról szaladnak oda a felszolgálók, hogy minél gyorsabban kivigyék a rendeléseket. Nagy a pörgés. A pincérek magyarok, de hogy is mondjam csak, nem magyar hozzáállással végzik a munkát. Felállok, hogy megkeressem a mosdót, s már meg is szólít egy fürgén mozgó felszolgáló, hogy miben segíthet. Ott lesz, balra hátul, s egy darabon el is kísér, közben felkap egy pizzát a pultról és elviszi egy utunkba eső asztalhoz. Mire visszaérek, már kihoztak egy jó adag bruscettát előételként. Az étterem dugig, de 18 fős társaság érkezik, hát ripsz-ropsz összeverődik 2-3 pincér, asztalokat egymás mellé tolnak, székeket köré dobálnak, alig 30 másodperc, és át is rendezték a terem egy sarkát. Valahol egy vendég szól, hogy szeretne kenyeret a leveshez. "Egy pillanat", szól oda egy srác, és tényleg annyi, már jön is a kis kosárkával. Közben megkapjuk az ételt, igazi olasz pizza, vöröshagyma helyett fehérhagymával. Kimondottan finom, de az a vicces, hogy olasz viszonylatban nem is nagy szám a kaja, mégis ki vagyunk rá éhezve a mirelitzöldséges, magyar tésztás kínálat után. Amíg a számla megérkezik (talán egy perc sem telik el), a szalvétára nyomott olasz-magyar kisszótárból gyakorolhatunk. Ti amo, Buon Giorno!, per favor és társai. Persze lehet, hogy ez nem kedvesség, csak finom célzás a jómodor elsajátítására.
Nem fizetünk sokat, semmivel sem többet, mint bárhol máshol, bár azon gondolkodom, míg a kijárat felé lépdelünk, hogy ha picit megemelnék az árakat, ugyanígy teltház lenne, csak talán kicsit kisebb őrülettel... de lehet, hogy az olaszoknak lételemük ez a ricsaj, pörgés, és csak mi szédülünk bele, hogy a csendes üdülőben punnyadással nagyon kontrasztos.
A legjobb, amitől aztán elalélok, hogy ha egy vendég a kijárat felé igyekszik, a pultos fiú felkiált, hogy Arrivederci, majd az étterem legkülönbözőbb pontjain tartózkodó pincérek egyszerre visszhangozzák: Arrivederci, arrivederci. Ez így szinte folyamatos, hiszen gyakran váltják egymást a vendégek, de amikor nekünk zendült fel a kórus, komolyan megilletődöm.

Mosolyogva távozunk, még egy csavaros krémfagyit nyomunk az út túloldalán, hosszú farmerben leheveredünk a parton, nézzük a strandolókat, majd back to the city, the capital of Hungary.

A bejegyzés trackback címe:

https://antibaby2004-2013.blog.hu/api/trackback/id/tr746823239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thomas 2008.09.03. 16:23:55

Ez nemcsak Zamárdi legjobb helye, ez "AZ" egyik legjobb hely széles kishazánkban. :)

2582 2008.09.03. 16:26:16

Szerintem is, bár még nem jártam mindenhol. :) Ezek szerint ismered ezt az éttermet?

44668 2008.09.03. 18:16:49

Legyen ez ragályos, azt kívánom. Mintha mocorogna már valami, valahol. Jó volt olvasni, köszi. Az indexes fikablogok helyett, ahol örökké pellengéren van valami hely.

2582 2008.09.03. 18:40:57

libretto, én sem dicsérem, amin nincs mit. :)

89331 2008.09.03. 21:23:16

tavaly voltunk ott ,a mellette lévő apartmanban laktunk igen ,az étel finom, de van sokkal jobb és nagy a pörgés ez fix,DE: a pincérek azért köszönnek rád üvöltve,és azért rohannak az asztalok között mert muszáj,nem sétálhatnak Ha nem így teszik, és ezt, akkor - ha jól tudom - 3 alkalom után azonnal kirúgják Őket. van egy főpincér szerű lény aki állandóan figyeli őket.Nekem nem tetszik,ha folyik a pincérről a víz mert nem sétálhat, állandóan megszólal az a borzalmas csengő.szerintem nagyon messze van az olasz hangulalttól és mentalitástól, ez valami erőltetett borzalom.idén nem mentünk épp ezért. ez ne legyen ragályos ,és borzalmas messze van a legjobb éttermektől.szerintem.uff. én beszéltem :)

2582 2008.09.03. 21:33:15

hm, én egy alkalomból ilyeneket nem tudtam leszűrni, de abban igazad van, hogy hangulatilag van jobb bőven, kajában meg azért az igazi olaszországi olasz éttermeket nem veri. De a balatoniakat szerintem simán. Munkatempóban meg pont ilyen volt a legtöbb olaszországi étterem, ahol jártam. Egy ottani pincérrel összehaverkodtunk annyira, hogy elárulta, 3-4 hónap alatt megkeresi az egész évre elég pénzét. A maradék 8 hónapban meg utazgat és él, mint hal a vízben. Ezért pedig megéri neki 4 hónapig a lelkét is kitenni. Persze ez itt nem Olaszország, anyagilag sem.

89331 2008.09.03. 22:05:37

nagyon sokat keresnek itt is- főleg aki kibír egy szezont.(egy belső kapcsolattól tudom az infókat egyébként, így működik a hely) hm az olaszok spontán maguktól csinálják, így és nem állnak korbáccsal mögöttük. (a mi toscanai éttermeinkben a kellemesen ráérős, pincér/tulaj odajön beszélgetni volt a jellemzőbb ) véleményem fenntartom ,inkább várok kicsivel többet, de ne csöpögjön az izzadtság a pincérről, ne üvöltsenek a fülembe 3x, úgy hogy beszrk, ne kelljen rohanvást ennem mert már kolompolások közepette hozzák a többi kaját.a hely hangulata a feszültség számunkra, leginkább :).

2582 2008.09.03. 22:37:44

Az igaz, hogy ez nem az a csendes beülésre, hosszú beszélgetésre alkalmas hely. Ha ezt tudod előre, nincs gond vele, szerintem. Az a jó, ha van ilyen hely is, meg olyan is.

67331 2008.09.03. 22:42:44

Én kb. 93-ban jártam ott először..Nekem a régi emlékek jobbak. Tavaly jártam ott, és úgy éreztem, minket ki akartak rugdosni a kaja után. De elismerem, hogy balatoni viszonylatban messze veri a mezőnyt...

44668 2008.09.04. 20:57:06

Áh, sajnos muszáj ez a kirúgósdi, annyira rossz a munkamorál ma már. Mondjuk gyenge a nyersanyag is, ájmín, a humán. Magam 91 óta vendéglátással/szállodával, szóval hospitality industryval foglalkozom, és... ááá ez nagyon összetett ügy, önálló téma, elnézést

2582 2008.09.04. 21:14:20

libretto, ha hosszú, engem akkor is érdekelne. Foglalkoztat ez a téma és örülök, ha megosztod a tapasztalataidat. Én nem hiszem, hogy tudnék pörögni egy ilyen étteremben, és napi 10 órában alárendelni magam a vendégeknek, de azt negatívan értékelem, ha olyan emberek dolgoznak a vendéglátásban, akik megmozdulni sem szeretnek. S nagyon tudom tisztelni, ha valaki elhivatott a vendégek iránt.

sunnyboy 2008.09.05. 00:03:34

Én is még gimnáziumi éveim alatt jártam ott, ami volt körülbel 11-12 éve... már akkor is igazi kultikus hely volt:)

5535 2008.09.05. 09:12:44

#3, libretto: le a fikablogokkal (= le a blogok 90 százalékával). @Antibaby - még több "jóhely" ajánlót :-)

102622 2008.09.10. 22:13:02

Jó hely még a Pomo D'Oro ha már olaszozunk, ott úgy adják az olaszkaját ahogyan kell. A pincérek édes pofák és nem azért mert kirugják vagy levonnak a fizetésükből, hanem csak úgy! Menjetek el és kóstoljátok meg a Papfojtót házi macaronival Isteni!

2582 2008.09.11. 07:27:00

Dorszisz, az hol van?

Zsó 2008.10.04. 21:19:24

most vtam olaszban izzadnak a pincérek és szaladgálnak...pedig északon voltam...

szandy 2009.08.05. 11:14:01

Nagyon finom kajáj vannak ebe az étterembe és a pincérek is helyesek:) nekem kimondottan tetszik egy

Lombár Noémi 2009.09.03. 13:37:06

Nekem nagyon tetszik az étterem és nem csak az, hanem a pici olasz ragazzo is, úgyhogy nekem 2 szempontból is megéri oda járni...
süti beállítások módosítása